Danas bi bilo teško naći vozilo na putu bez tempomata. Ova neprocjenjiva karakteristika olakšava vožnju na velike udaljenosti, ali također može uzrokovati probleme kada se pokvari. Razumijevanje razloga zašto je vaš tempomat prestao raditi osigurava da možete brzo riješiti problem za ugodniju vožnju.

Iako ova greška može uzrokovati probleme sa samim tempomatom, također može utjecati na ubrzanje vašeg vozila. Zato želite da ga pregledate čim primijetite problem. Pogledajmo na brzinu razloge zbog kojih je vaš tempomat možda prestao raditi.

Razlozi zašto je vaš tempomat prestao da radi

Najčešći razlog zašto tempomat prestaje da radi je zbog pregorelog osigurača ili neispravnog prekidača papučice kočnice . To također može biti uzrokovano problemima sa sistemom kontrole gasa ili ABS-om. U starijim sistemima tempomata može biti uzrokovano prekidom vakuumske linije.

1. Pregoreo osigurač

Svi električni sistemi u vozilu su kontrolirani osiguračima. Vaš sistem tempomata je priključen na osigurač koji može pregorjeti ako dođe do kratkog spoja ili kvara. Bez dobrog osigurača, tempomat uopšte ne može da radi.

Srećom, nije teško pronaći i zamijeniti pregoreli osigurač. Pogledajte u priručniku za upotrebu kako biste pronašli osigurač koji odgovara tehnologiji tempomata.

2. Neispravan prekidač pedale kočnice

Prekidač papučice kočnice odgovoran je za uključivanje i isključivanje kočionih svjetala na osnovu položaja pedale. Sistemi tempomata su dizajnirani da se isključe kad god se pritisne papučica kočnice. 

Budući da je tempomat spojen na prekidač papučice kočnice, svaki kvar može uzrokovati da prestane raditi. Kada prekidač papučice kočnice pokvari, automobil vjeruje da su kočnice uključene, što uzrokuje da se sistem automatski isključi. Ne samo to, već se i kočiono svjetlo vašeg automobila može zaglaviti, ostavljajući zbunjene vozače za sobom.

3. Neispravan senzor brzine

Senzori brzine nalaze se na svakom točku ili diferencijalu. Svrha ovih senzora je praćenje brzine točkova kako bi se utvrdilo da li je potrebna kontrola proklizavanja.

Senzori brzine su takođe deo sistema tempomata. Kada senzor pokvari, tempomat može prestati raditi, a brzinomjer bi također mogao djelovati čudno.

Ako postoji problem sa senzorom brzine, on će se često prikazati sa svjetlom upozorenja ABS-a ili lampicom za kontrolu motora na instrument tabli.

4. Električna pitanja

Sistem tempomata je elektronski, sa mnogim komponentama koje rade zajedno kako bi sistem radio. Ako tempomat ne radi, želite provjeriti ima li kvara kabelski svežanj i povezane konektore.

Također morate osigurati da izvor napona daje dovoljno energije sistemu. Čak i najmanji kvar može uzrokovati kvarove s tempomatom. U mnogim slučajevima može postojati problem sa polugom ili dugmadima tempomata zbog kojih se tempomat ne uključuje.

Ako su vam dugmad za tempomat locirana na volanu, to može biti uzrokovano i lošom satnom oprugom, koja se nalazi iza volana.

Provjerite sistem pomoću OBD2 skenera da potražite bilo kakve kodove problema koji se odnose na tempomat.

5. Oštećen vakuumski aktuator, crijeva ili kabel (stariji tempomat)

Ako vozite starije vozilo sa tempomatom, možda imate problem sa vakumskim aktuatorom ili kablom koji se povezuje sa gasom. Ako je došlo do oštećenja vakuumskih crijeva ili aktuatora, tempomat će potpuno prestati raditi.

Dodatno, sajla koja povezuje aktuator sa gasom mora biti u dobrom stanju. Ako je pokvaren, tempomat neće uspjeti.

Šta je tempomat?

Tempomat je funkcija koja se koristi kada putujete konstantnom brzinom. Tempomat je prvi put uveden za automobile 1950-ih. Međutim, trebalo je mnogo godina prije nego što je postao osnovni proizvod u modernom vozilu.

Ovaj električni sistem vam omogućava da podesite unapred određenu brzinu i skinete nogu sa pedale gasa. Ako ste na dugoj vožnji, manje je umora jer ne morate pokušavati da održite brzinu. Tempomat takođe može imati koristi od uštede goriva jer vozilo troši manje goriva kada putuje ujednačeno.

U novijim automobilima možda ćete moći pronaći adaptivni tempomat , što je pametna tehnologija. Prilagodljivi tempomat vam omogućava da putujete unaprijed određenom brzinom, ali također pomaže u održavanju bezbedne udaljenosti od vozila ispred vas uz pomoć senzora. Uz konvencionalni tempomat, morate preuzeti kontrolu kada automobil ispred vas uspori, ali to nije slučaj s prilagodljivim tempomatom.

Danas postoje i vozila sa ne samo tempomatom, već i sa potpuno samovozećim vozilima . Najvjerovatnije ćemo vidjeti mnogo više ovoga u budućnosti.

Troškovi popravke tempomata

Trošak popravke vašeg sistema tempomata ovisi o tome šta je uzrokovalo kvar. Ako trebate zamijeniti tempomat ili prekidač kočnice, možda ćete potrošiti između 125 i 350 dolara, uključujući dijelove i rad. Međutim, cijena promjene osigurača je samo nekoliko dolara, a zamjenu možete izvršiti sami za samo nekoliko sekundi.

S druge strane, kada nešto bitno pokvari, kao što je aktuator, mogli biste tražiti mnogo veći račun za popravku. U nekim vozilima, cijena zamjene pokretača tempomata može koštati više od 700 dolara. Ovi troškovi rastu ako vozite luksuzno vozilo ili vozilo za koje je teško nabaviti dijelove. 

Možda vam se ne čini odmah važnim da popravite pokvareni tempomat, ali ovaj neispravan sistem može uticati na druge aspekte performansi. Mogli biste početi primjećivati ​​probleme s ubrzanjem ili imati problema sa brzinomjerom. Da biste bili sigurni, uvijek je najbolje popraviti tempomat čim primijetite problem.