U novoj Vladi: Kosor, Hebrang, Jarnjak, Pupovac, Čobanković

U novoj Vladi Ive Sanadera sjedit će bivši HDZ-ovi ministri Andrija Hebrang i Ivan Jarnjak, potpredsjednica stranke Jadranka Kosor, te široj javnosti relativno nepoznata imena Petar Čobanković, Ante Babić i Darko Milinović.

 

Jadranka Kosor

 

ZAGREB – U novoj Vladi Ive Sanadera sjedit će bivši HDZ-ovi ministri Andrija Hebrang i Ivan Jarnjak, potpredsjednica stranke Jadranka Kosor, te široj javnosti relativno nepoznata imena Petar Čobanković, Ante Babić i Darko Milinović.

Sanader je više puta ponovio da će HDZ u sastavljanju nove vlade imati ključnu ulogu. To znači da će za svoje ljude ostaviti takozvana državna ministarstva, odnosno Ministarstvo obrane, Ministarstvo financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo vanjskih poslova, kao i Ministarstvo europskih integracija.

Nagađalo se da će Jadranka Kosor biti nova ministrica rada i socijalne skrbi, no čini se da će ona vjerojatno biti Sanaderova zamjenica u Vladi, zadužena za unutarnju politiku. Vladimir Šeks neće u izvršnu vlast, ali bi mogao biti nasljednik Zlatka Tomčića, odnosno predsjednik Hrvatskog sabora.

Za Ministarstvo vanjskih poslova vlada neopisiva gužva. U ministarsku fotelju htio bi zasjesti Miomir Žužul, jedan od najbližih suradnika šefa HDZ-a. Ministar “poljoprivrede i turizma” (Sanader je najavio smanjenje ministarstva pa se pretpostavlja da će se ova dva resora spojiti) mogao bi biti Slavonac Petar Čobanković, Sanaderov čovjek od povjerenja. Anti Babiću, mladom stručnjaku školovanom u svijetu, Sanader će povjeriti ministarstvo gospodarstva ili financija. Ivan Šuker također se nada jednom od ova dva resora.

Ivan Jarnjak bi opet mogao postati prvi čovjek policije, dok bi Andrija Hebrang mogao opet biti ministar zdravstva. Jedna od mogućnosti je da Hebrang ponovno preuzme Ministarstvo obrane, a da zdravstvo preuzme gospićki liječnik Darko Milinović.

Ako HSS uđe u koaliciju s HDZ-om Zlatko Tomčić bi trebao biti potpredsjednik Vlade. Treba napomenuti da su apetiti seljačke stranke puno veći, pa se oni nadaju još nekim ministarskim mjestima. Božidar Pankretić bi želio zadržati resor poljoprivrede, a Željko Pecek Ministarstvo obrta, ako ga uopće bude u novoj Vladi.

Za podršku desnoj koaliciji Milorad Pupovca bi mogao biti nagrađen foteljom Ministarstva znanosti i tehnologije. Pravaši su već zatražili funkciju zamjenika premijera ili ministra obrane ili policije. Potpredsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt želi mjesto ministrice pravosuđa, no malo je vjerojatno da će članovi HSLS-a i DC-a dobiti bilo kakvo mjesto u izvršnoj vlasti.