SAD prijete sankcijama zbog neusvajanja ustavnih amandmana

Američka administracija sankcionirat će BiH zbog neusvajanja izmjena državnog ustava, potvrdio je Douglas McElhaney, veleposlanik SAD u BiH. “Pitali su me i sigurno će me pitati hoćemo li sankcionirati BiH. Da, sankcije postoje, kazao je McElhaney.

McElhaney

SARAJEVO – Američka administracija sankcionirat će BiH zbog neusvajanja izmjena državnog ustava, potvrdio je Douglas McElhaney, veleposlanik SAD u BiH.

“Pitali su me i sigurno će me pitati hoćemo li sankcionirati BiH. Da, sankcije postoje. Odbijanjem ustavnih amandmana međunarodnoj zajednici, odnosno mojoj zemlji i Bruxellesu poslana je negativna poruka da je BiH neodlučna u svom nastojanju da se pridruži Europskoj uniji i NATO-u”, istakao je McElhaney reagujući na činjenicu da promjene Ustava BiH preksinoć nisu podržane u bh. parlamentu.

Dodao je kako većina građana i državnih zastupnika podržava izmjene Ustava, podsjetivši da su samo dva glasa nedostajala da Ustav BiH u Zastupničkom domu državnog parlamenta bude promijenjen dvotrećinskom većinom.

“Oni koji su glasali protiv nisu ponudili nikakvu viziju, ideju i konkretan i bolji prijedlog”, zaključio je McElhaney .

Europska unija zatražila je nastavak razgovora o ustavnim promjenama ne precizirajući kad bi pregovori trebali uslijediti.

VeleposlanikAustrije u BiH, zemlje predsjedavajuće EU, zaprijetio je jučer protivnicima ustavnih promjena.

“Oni koji su odbili ovaj proces morat će da snose političke posljedice zbog odlaganja reforme u ovoj zemlji”, kazao je Almhofer.

Britanski ambasador u BiH ocijenio je kako je BiH, neusvajanjem ustavnih promjena, propustila šansu za bržu integraciju u EU.

Tokom jučerašnjeg dana, kako saznaju Nezavisne novine, predstavnici parlamentarnih stranaka pokušavali su pronaći model da se nastavi procedura izmjena Ustava BiH.

“Treba sačekati nekoliko dana da se strasti smire te probati osigurati podršku još nekoliko zastupnika. Nitko u ovom trenutku ne zna kako dalje”, kazao je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma parlamenta BiH.

HDZ 1990, čiji su zastupnici, uz podršku Stranke za BiH, dvojice nezavisnih i po jednog zastupnika SDA i SRS – Dr Vojislav Šešelj, oborili amandmane na Ustav BiH, nisu spremni na razgovore o ustavnim promjenama prije listopadskih izbora.

“Pregovori o ustavnim promjenama trebaju biti nastavljeni i to je jedini izlaz. Ali, to se može dogoditi tek nakon narednih izbora. To ne znači da moramo čekati još četiri godine da primijenimo ustavne promjene, već trebamo spojiti prvu i drugu fazu, pronaći kvalitetna rješenja i odmah ih implementirati”, kaže Martin Raguž, potpredsjednik HDZ 1990.

Safet Halilović, predsjednik Stranke za BiH, tvrdi da je ova stranka spremna odmah nastaviti razgovore o izmjeni Ustava.

“Spremni smo odmah doraditi draft model izmjena Ustava, ali na način da radimo na iskonskoj reintegraciji zemlje”, istaknuo je Halilović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.